20 januari 2016

Kleine piep tussen de oren

 

 

Ik ben een onwetend westers kind in een Bangkokse snoepwinkel. Een autist in een Japans tv-spelletje waarvan geen hond de regels snapt, laat staan het doel, en waar de kleuren u in de ogen schreeuwen. Tuk tuks gele bloemen trossen telefoonkabels oud dametje op de grond dat poppetjes maakt van haar of zou het gedroogd gras zijn gestoomde groene bollen op een stokje kat zonder staart ooo schattige baby holy fuck ze rijden hier links is het normaal dat citroenthee niet naar citroen smaakt nog meer tuk tuks papayaaaa twenny baaaaath kutmuggenbeten waar ben ik eigenlijk ah lekker airco betekent rood licht hier niet hetzelfde als bij ons buddha is not a tattoo heeft die gast mij nu net mister genoemd?

Dat en ik heb nog geen vrienden gemaakt. Dat zit zo: het gros van de westerlingen die ik hoor zijn Fransen. Dat komt waarschijnlijk omdat ze drie keer zo luid praten als andere Europeanen, of omdat Air France een promotie heeft lopen bij de aankoop van drie Camembert Coeur de Lions in de Auchan. Er slaapt een Yannick Noah lookalike in de kamer naast mij — de muren zijn van geweven riet — die ik tot halftwee pedante meningen hoor verkondigen zonder ook maar één keer adem te halen. Tot nader order spreek ik dus geen Frans. Bovendien mijd ik backpacker hostels en dreadlocks. Ge snapt dat de keur dus karig is.

Mijn eerste dag Bangkok is, om mijn zelfbeklag summier te houden, niet wat ge noemt een succes. Ik zou een beetje de grote reizigster gaan uithangen in Azië want ik heb niemand nodig en als een ander dat kan dat zal ik dat toch wel beter kunnen zeker. Juist. En intussen vraag ik me af wat ik hier in godsnaam probeer te bewijzen ("ervaringen opdoen"? seriously?) en of ik niet gewoon Cara pils had kunnen leren drinken, gelijk normale werklozen. 

Ja ik leef. Nee ik heb met niemand gepraat in de afgelopen 48 uur, tenzij sawasdeekaaaaa en krap kum kaaaa meetellen. Bovendien ben ik verdwaald in een mall toen ik de hitte wilde inruilen voor de rust en koelte van een westerse mall met gevoel voor witruimte. Goed plan, dit.