King Monty


We spreken 15de eeuw, ergens diep in de jungle van Midden-Amerika. Gezeten op een berg, met uitzicht over zijn rijk, zit Montezuma — Monty voor de vrienden — koning van de Azteken en officieuze keizer van de chocolade. Monty slurpt zo’n vijftig kopjes per dag, en als de nood het hoogst is, baadt hij zelfs in de geneeskrachtige weldaad van wat hij en de zijnen Xocolatl noemden. In die tijd geen repen met nootjes, nee: chocolade was een kostbaar goedje gebrouwen van heilige bonen. Warme choco avant la lettre, zo je wil.

Enter conquistador Cortes, een man met grootse veroveringsplannen. Zo onder de indruk is hij van de godendrank dat hij besluit de kleurrijke bonen weer mee naar huis te nemen, de oceaan over richting Spanje. Maar zijn landgenoten, zoetebekken als ze zijn, vinden het bittere sop maar niks. Ze voegen er vanille en suiker aan toe, laten de sterke kruiden voor wat ze zijn et voilà: du chocolat!

In een mum van tijd staat de hele Mexicaanse kuststreek vol cacaoplantages en kunnen de Spanjaarden nog amper volgen met het tellen van de goudstukken die dit handeltje hen opbrengt. Chocolade is het nieuwe favoriete toetje van de Spaanse aristocratie en vindt al snel zijn weg naar ander blauw bloed, verspreid over het continent.

Een eeuw of zes later is de zoektocht naar de beste chocolade nog niet aan haar eind gekomen. Of misschien wel? In zijn atelier in hartje Gent stelt dokter Van Laethem al jaren chocolademengsels samen voor fijnproevers. Het summum voor een arts met chocolatier-aspiraties? Een reep maken waar je je tanden in zet zonder je schuldig te moeten voelen. Vol liefde en het beste van cacao, maar minus de problemen die lactose-intolerantie of glutenallergieën met zich meebrengen. Yummy!copy website
in samenwerking met Pinkeye

 

Toe, neem een stukje. 

You know you want to.