9 maart 2016

Brief

 

 

Vrienden. Wat zijt ge talrijk in mijn mailbox vanochtend. Ik heb u een brief gestuurd om u te melden dat ik thans werkloos ben en op zoek naar te presteren uren in ruil voor koude, harde cash en ziedaar, ge toont mij uw goed hart. Ik besluit van de weeromstuit uw tentoonspreiding van barmhartigheid te extrapoleren en te concluderen dat het zo slecht nog niet gesteld is met de mensheid. Een boude stelling, ik weet het, maar zo verrukt ben ik van al uw professionele affectie. 

Een aantal van u heb ik ‘bevreemd’ en vonden mijn schrijven ‘raar’. Dat het raar leven is in 2016, werd zelfs geopperd. Gelijk hebt ge. Een aantal anderen hebben geen opportuniteiten in het vooruitzicht, maar voelen zich genoodzaakt zich daarvoor te verontschuldigen. Uw bescheidenheid siert u. Ik neem graag voldoening met een plaats in uw achterhoofd, alwaar ik me in stilte zal bezighouden. Nog anderen prediken de voordelen van het vaste contract op het zilveren plateautje, maar hen moet ik teleurstellen met ‘neen, sorry, ik weet dat het raar leven is in 2016, maar ik zoek echt enkel freelance (onderstreept) opdrachten’. Ik dien koppig te zijn, want de vrijheid in mijn hoofd/agenda is een pas herwonnen goed dat ik vooralsnog niet bereid ben te laten gaan. Noem het bindingsangst, of mij een kind van mijn generatie.

En dan zijn er complimenten, ja zelfs superlatieven. Nu doet ge mij blozen. Ik spendeer de ochtend in mijn jungle cabin en beantwoord minutieus al uw vragen. Ik denk mee na over uw ontvouwde plannen waarin ik een rolletje toegedicht krijg. Ik beantwoord zelfs de mail die uit niets meer dan een emoji bestond. (Ik heb het opgezocht, hij heet ‘ok hand sign’.) Want ik ben blij, vrienden, dat ge mij brieven schrijft. Ik ben blij dat ik u heb verbaasd of zelfs bevreemd, want wanneer kreeg ge nog eens correspondentie die ge niet verticaal klasseerde of met lange tanden en in puntjes diende te beantwoorden? Als ik u een klein krulletje van een glimlach heb weten te ontlokken, dan prijs ik mezelf gelukkig. 

Dus ja, ik ga met plezier koffie drinken met u en ja ik wil een website voor u maken en ja ik kan u helpen om een evenement te organiseren en ja ik ben wel een beetje handig en ja ik zou graag hebben dat ge uw collega’s op de hoogte brengt in ruil voor een bord pureepatatjes met wortels, gestoofde ajuintjes en tijm. Ja op alles. De sluizen zijn geopend en ik onderwerp mij gaarne aan de stroom van uw voorstellen. Mijn dankbaarheid is groot en mijn dienstbaarheid zometeen nog groter.